Home >> chat >> hoe-bescherm-je-jouw-gegevens-online

Hoe bescherm je jouw gegevens online?

Het posten op social media en over het algemeen online delen is heel leuk. Maar weet je ook dat wanneer jij iets online zet, dit niet snel meer van het internet af gaat? Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt voordat je wat online zet. Wij geven je een aantal tips over hoe jij het beste jouw gegevens kunt beschermen.

Denk na voordat je iets online zet

Het is vrijwel onmogelijk om informatie van het internet af te halen. Stel jezelf daarom voordat je iets op internet zet via een foto, profiel of blog altijd de vraag: 'Wil ik dat deze informatie tot in de lengte van dagen voor iedereen te vinden is? '.

Gebruik online een bijnaam of alleen je voornaam en laat geen telefoonnummers, e-mailadressen en adresgegevens achter

Het is geen goed idee om online te vertellen wie je bent en waar je bent. Online vriendschappen en relaties kunnen misgaan. Door je adres, de naam van je school (of die van je kinderen), werk en andere herkenbare plekken te noemen kunnen mensen erachter komen waar je bent. Daarnaast kunnen ook inbrekers dit volgen en zo een geschikt moment vinden om bij jou thuis in te breken terwijl jij er niet bent. Doe dit dus niet!

Wees selectief in vriendschapsverzoeken

Probeer selectief te zijn in wie je als vriend toevoegt. Als je iemand niet kent kun je al veel afleiden aan zijn of haar vriendenlijst. Jongens of meiden die alleen schaars geklede meisjes en/of jongens als vrienden hebben vragen je niet voor niets. Laat je ook niet verleiden door het hebben van een zo'n lang mogelijke vriendenlijst. Niemand heeft 500 vrienden in het echt.

Kijk wie jouw profiel kan zien en of je dit wel wilt

Veel sites geven je de mogelijkheid om zelf te bepalen wie er toegang hebben tot jouw profiel. Neem bij voorbaat aan dat alles voor iedereen toegankelijk is, totdat je hier zelf actie op onderneemt.

Geplaatste foto's, gesprekken en films kunnen opgeslagen en hergebruikt worden

Let erop dat alles wat je online zet niet alleen door iedereen gezien kan worden, maar dat anderen deze informatie ook kunnen kopiëren en bewaren. Jouw foto's en blogs kunnen ergens anders opduiken op een manier waarop jij het niet bedoelde. Dus denk voordat je een foto uploadt aan hoe het zou zijn als bepaalde mensen (je ex, ouders, leraar of toekomstige werkgever) deze foto zien. De controle over wie de foto kan zien nadat je hem hebt geplaatst ben je kwijt. Probeer het zelf maar uit, klik op de rechtermuisknop als je op een foto staat en kies 'afbeelding opslaan als'. Zo gemakkelijk gaat het dus!

Een foto geeft meer informatie dan je denkt

Zoals je op je privégegevens moet letten, zo moet je ook opletten bij het plaatsen van een foto. Het gezegde 'een foto zegt meer dan duizend woorden' kan ook slaan op het plaatsen van een profielfoto of andere foto's op je profiel. Het is daarom niet slim om foto's te plaatsen waaruit kan worden afgeleid waar je te vinden bent. Bijvoorbeeld een foto met een straatnaambord of een foto van je school of school van je kinderen op de achtergrond.

Kies een openbare gelegenheid om mensen te ontmoeten

Er zijn mensen die zich anders voordoen online dan in het echte leven. Wees dus voorzichtig bij het afspreken met mensen als je niet zeker bent over hun identiteit. En als je wel iemand wilt ontmoeten die je online hebt leren kennen, spreek dan af in een openbare gelegenheid en neem wat vrienden of vriendinnen mee. Onder openbare gelegenheden bedoelen we onder andere de stad, een café of winkel.

Respecteer privacy

Iedereen heeft het recht om met rust gelaten te worden. Mensen kunnen het heel vervelend vinden als je foto's van hen plaatst die zij als privé ervaren. Denk bijvoorbeeld aan foto's die in een kleedkamer gemaakt zijn, foto's van een uit de hand gelopen feestje en foto's waarop een gênante pose aangenomen wordt. Plaats deze foto dus niet en wanneer je deze wel wilt plaatsen, vraag dan altijd eerst naar de mening van de persoon die op de foto staat. Wanneer jij dingen post waar een ander het niet mee eens is, kunnen zij namelijk naar de rechter stappen.

Blijf jezelf op het internet

Hoe je bent en hoe je wilt overkomen bij anderen is misschien niet altijd hetzelfde. Het is natuurlijk je eigen keuze. Je kunt jezelf mooier, beter en brutaler voordoen dan je bent. Dat geeft je misschien wel meer vrienden of sitebezoekers. Maar is dit echt het soort aandacht dat je wilt?

Contactformulier
chatinfo.nl.nl 2017 2023 | Disclaimer | Privacybeleid | Handige links |