Home >> chat >> de-gevaren-van-chatten

De gevaren van chatten

Chatten is natuurlijk een leuke bezigheid. Dit kun je doen met familie, vrienden en vriendinnen maar ook met nieuwe contacten die je misschien nog helemaal niet kent en nog nooit in het echt gezien hebt. Alhoewel dit heel leuk is om te doen, zijn er wel een aantal gevaren aan gebonden waar niet iedereen bij stil staat. Wij bespreken hier de grootste gevaren van chatten met je.

In contact komen op een speelse manier

Er kan op twee manieren gechat worden. Je kan namelijk chatten in een open chatbox. Een open chatbox is een plek waar iedereen deze chatroom binnen kan komen. Dit kan vaak helemaal anoniem en je hoeft alleen een nickname in te vullen. Het voordeel voor kinderen is dat ze hier meer durven te zeggen omdat er geen naam of foto aan de opmerking gelinkt is. Daarbij kunnen zij zich anders voordoen dan dat ze in het echt zijn. Echter ligt hier ook het gevaar van chatten. Iedereen in de chatbox kan zich voordoen als iemand anders en daardoor weet een kind niet of hij nu aan het chatten is met een leeftijdsgenootje of een volwassen persoon. Een persoon kan namelijk hele andere bedoelingen hebben dan een kind heeft. Het is belangrijk dat kinderen zich hiervan bewust zijn en uitkijken met wat ze over zichzelf online zetten en vertellen aan andere chatters.

Er is ook een gesloten chatbox. Hierbij moeten kinderen elkaar toevoegen om een gesprek te kunnen beginnen. Dit wordt ook wel instant messaging genoemd. Hiervoor moet vaak een applicatie of programma gedownload worden. In deze programma's kun je vaak foto's, video's en bestanden versturen. Een voordeel van een gesloten chatbox is dat kinderen precies zien met wie ze praten. Ze hebben een vriendenlijst waarbij ze vrienden moeten toevoegen om het gesprek te starten. Deze manier is een stuk veiliger en hiermee worden de gevaren van chatten beperkt.

Gegevens ontfutselen

In een open chatbox is de kans en het gevaar van chatten groter voor kinderen. Een van de gevaren hiervan is dat andere vaak gemakkelijk allerlei persoonlijke gegevens kan ontfutselen van een kind. Dit komt doordat veel kinderen niet weten dat ze geen privégegevens mogen geven aan onbekenden. Kinderen zullen er niet zo snel over nadenken wanneer ze denken dat ze aan het praten zijn met een leeftijdsgenootje. Kinderen zien er geen kwaad in wanneer ze aan een leeftijdsgenootje vertellen waar ze op school zitten, waar ze sporten of waar ze vaak buitenspelen. Ze realiseren zich namelijk niet dat dit leeftijdsgenootje ook iemand kan zijn die volwassen is. Er kan dus op een zeer slinkse wijze informatie ontfutseld worden. Hierdoor kan een hechte band gemaakt worden met kinderen.

Bespreek de gevaren van chatten

Het is erg belangrijk om de gevaren van het chatten te bespreken met je kind of kinderen. Spreek regels af en wijs het kind op de risico's die er zijn van het online chatten. Vertel het kind bijvoorbeeld wat ze wel en niet kunnen zeggen in de chats en vertel ze dat privégegevens niet op het internet thuis horen. Laat het kind ook beseffen dat ze niet altijd met mensen spreken die zichzelf zijn en dat ze zich voordoen als een leeftijdsgenootje. Leg daarbij wel altijd uit hoe iemand te werk kan gaan. Op deze manier beseffen ze meer hoe een chatbox ook een vervelende plek kan zijn. Leer kinderen daarom iets voorzichtig te zijn zodat ze de kans niet lopen.

Naast de gewone regels is het ook handig om fatsoensregels af te spreken. Hiermee kun je afspreken dat het kind niet scheldt en dat het kind aardig blijft, ook wanneer een ander dat niet is. Zodra een gesprek niet meer leuk is kan het kind het beste het gesprek verlaten. Wanneer het kind af wilt spreken met iemand van het internet, is het goed om uit te leggen dat het niet altijd leuk uitpakt. Spreek daarom altijd af in een openbare ruimte en neem een van je ouders of vrienden mee. Als laatste spreek je met je kind af dat het gebruik van een webcam leuk is, maar moet er ook uitgelegd worden wat hier allemaal fout mee kan gaan. Spreek af wanneer deze aan mag en als deze uitgaat het verstandig is deze ook uit te pluggen. Spreek ook duidelijk af wat er wel en niet mag voor de webcam. Leg daarbij ook goed en duidelijk uit waarom dit niet mag.

Contactformulier
chatinfo.nl.nl 2017 2024 | Disclaimer | Privacybeleid | Handige links |